ULVÖN-SMULTRONSTÄLLE OCH VÄRLDSARV

Ulvön ligger i Höga Kustens yttre skärgård och är även känd som Bottenhavets pärla enligt författaren Lubbe Nordström. Egentligen består Ulvöarna av två öar, den södra Ulvön och den norra. Ulvöhamn, med Ulvö Hotell och gästhamn ligger väl skyddat på norra Ulvön, inne i Ulvösundet.

Ön är som livligast under sommarens långa dagar, men missa inte denna pärla under årets kortare dagar! Hösten på Ulvön är fantastisk och mångas favorit. Då värmer havet och förlänger sommaren ytterligare, samtidigt som Ulvöns natur är som rikast på bär och svampar. Förutom en makalös natur ståtar Ulvön med flertalet sevärdheter och evenemang under året.

Ulvön gör sig bäst alla årstider, året om!

Pool

Det finns två pooler på ön för badsugna besökare. En ligger på Ulvö Lakeside Resort och är för deras gäster först och främst. Men om man frågar riktigt snällt så brukar man få doppa en tå även där, särskilt om man är en minimänniska. Den stora poolen ligger i Ulvöhamn, alldeles nedanför hotellet och sköts även den av Ulvö Lakeside Resort. Du köper ditt badband i bageriet i den röda sjöboden bredvid poolen och Ulvö Hamnkrog.

Pool

Kyrka och kapell

Ulvö kapell är Norrlands äldsta bevarande träbyggnad. Den byggdes av gävlefiskarna 1622. Gudstjänsterna var obligatoriska och långdragna, men genom illustrationer på väggarna försökte man att hålla intresset uppe. Målningarna, som fortfarande är bevarade, är gjorda av Roland Johansson Öberg 1719. Visning och guidning av kapellet sköts av Ulvö Museum.
www.ulvomuseum.com

 

Kyrka och kapell

Strandpromenad

I Ulvösundets västra inlopp (här åker du in om du åker någon av turistbåtarna) finns en liten röd udde, kallad Röharn. Den röda stenarten heter Rapakivigranit. Från Röharn finns en några kilometer lång strandpromenad in till Ulvöhamn. Ute på udden finns grillmöjligheter, en liten badstrand, bänkar och utedass. På väg ut till Röharn finns campingplats, också med grillmöjligheter.

Strandpromenad

Södra Ulvön

Ett trevligt ställe på södra Ulvön är Fäbodviken. Viken ser väldigt olika ut beroende på om det är högvatten eller lågvatten, men det är oftast badvänligt även för små barn.Bilden visar Marviksgrunnan, ett litet men välbevarat fiskeläge med kapell från 1771. Här finns även lämningar av gruvbrytning och ett naturreservat med karg kustmiljö. Gruvorna finns kvar, men det är förbjudet att gå in i dem på grund av rasrisken, men kika gärna in på behörigt avstånd!

Södra Ulvön

Ulvö Museum

Sommaren 2015 öppnade Ulvö Museum för första gången sina dörrar.  Här ges besökaren möjlighet att lära sig nästintill allt om hur fiskarsamhällets liv såg ut på Ulvön för ca 100 år sedan.Detta är ett måste för varje Ulvöbesökare!
Muséet är öppet alla dagar från 1 juni till sista augusti klockan 11.00-16.00
www.ulvomuseum.com

 

Ulvö Museum

Lotsberget

Från Ulvöhamn kan man gå en lång trappa, lotstrappan, upp till Lotsberget. Det användes tidigare som utkiksplats av lotsarna. Högst upp på berget ligger Lotsstugan som byggdes 1850. Idag drivs Lotsstugan som lotsmuseum av Ulvö Kapellag och på museet får man veta mer om lotsarnas liv och arbete. På museet finns också böcker och skrifter att köpa.
www.ulvomuseum.se

Lotsberget

Ulvö Handelsbod

Handelsboden är Ulvöns samlingspunkt. Här kan man handla mat och andra förnödenheter, samt göra beställningar från Systembolaget.
Affären är bemannad året om på varierande tider, men har du bank-id kan du öppna dörren och skanna dina varor själv utanför öppettiderna. En sådan lyx!

Ulvö Handelsbod

Bistro Ruben

Mitt i Ulvöhamn ligger Bistro Ruben (tidigare Ulvöbyn – Café & Bistro, tidigare Café Måsen), en liten oas där du kan äta både lättare och matigare lunch på dagen med god dryck. På kvällen förvandlas det till en mysig och personlig á la carte-bistro.
www.bistroruben.se

Bistro Ruben

Ulvö Hamnkrog

Ulvö Hamnkrog ligger direkt på bryggan i Ulvöhamn. Här finns restaurang med en fin uteservering på bryggan, med ljudet av vågorna som skvalpar under den gamla sjöboden. Här finns också Bed & Breakfast för dig som vill övernatta – 14 rum finns för uthyrning belägna på övervåningen i det anrika gamla salteriet.
www.ulvohamnkrog.se

Ulvö Hamnkrog

Almagränd

Almagränd, uppkallad efter surströmmingskungen Frille Nordkvist fru Alma har en lång och gedigen historia i Ulvöhamn.
Men mest kanske Almagränd är känd för sina goda pizzor. Här erbjuds både lunch och middag som kan avnjutas på uteservering eller inne i den inredda sjöboden.
www.almagrand.se

Almagränd

Ulvö Lakeside Resort

Ulvö Lakeside Resort är en anläggning som passar till vad du gör den till! Här finns flertalet stugor, vildmarkskåta, gröna utomhusytor och en mindre uppvärm pool.
Det finns en liten kiosk och ett bageri, eller två faktiskt då de öppnat café nere i hamnen också!
www.norrlandsgarden.se/ulvo-lakeside-kursgard

Ulvö Lakeside Resort

Rumsuthyrning Sörbyn

En bit in på ön finns Ulvö Rumsuthyrning Sörbyn. I den tidigare skolan kan man nu hyra ett rum i en naturskön och avkopplande miljö.
Telefon: 070-311 50 13

Rumsuthyrning Sörbyn

Sandviken

Sandviken kallades förr ”De krökta ryggarnas fiskeläge”. Anledningen var att landhöjningen fått sjöbodarna att krypa upp på stranden, vilket tvingade fiskarna att dra upp båtarna långt. I början av 1900-talet upphörde fisket i Sandviken och husen började förfalla. Man planerade därför en rivning av husen. Som tur var räddades de av Ulvöns präst och skollärare Manbert Persson. Det är vi tacksamma för idag, Sandviken är ett fantastiskt ställe som nu också är ett kulturreservat. Här finns 27 stugor till uthyrning.
www.sandvikens-fiskelage-ulvon.se

Sandviken